Brownie Keto
Wilgotne i czekoladowe brownie bez cukru i mąki, przygotowane z mąki migdałowej i słodzone erytrytolem.

Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Porcje
9
Trudność
Średni
Makroskładniki (na porcję)
Kalorie
290
kcal
Tłuszcze
27g
70-75%
Białko
6g
20-25%
Węglowodany
5g
5-10%
Składniki
- 1Masło120 g
- 2Czekolada gorzka (min. 85% kakao)100 g
- 3Jajka3 szt.
- 4Erytrytol lub inny słodzik keto100 g
- 5Mąka migdałowa120 g
- 6Kakao w proszku30 g
- 7Proszek do pieczenia1/2 łyżeczki
- 8Sólszczypta
- 9Orzechy włoskie (opcjonalnie)50 g
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż formę kwadratową (ok. 20x20 cm) papierem do pieczenia.
- 2
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- 3
W misce ubij jajka z erytrytolem na puszystą masę (około 3-4 minuty).
- 4
Powoli wlej przestudzoną mieszankę masła i czekolady do jajek, cały czas mieszając.
- 5
W osobnej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i sól.
- 6
Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia.
- 7
Jeśli używasz orzechów, posiekaj je i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.
- 8
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
- 9
Piecz przez 20-25 minut. Brownie powinno być wilgotne w środku - nie przesusz!
- 10
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na 9 kawałków.
Wskazówki
- •Aby sprawdzić, czy brownie jest gotowe, wbij wykałaczkę - powinna wyjść lekko wilgotna, ale nie z surowym ciastem.
- •Brownie będzie smaczniejsze po całkowitym ostygnięciu, a nawet po schłodzeniu w lodówce.
- •Możesz podawać z malinami lub innymi owocami leśnymi o niskiej zawartości cukru.
- •Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.