Brownie Keto

Wilgotne i czekoladowe brownie bez cukru i mąki, przygotowane z mąki migdałowej i słodzone erytrytolem.

Brownie Keto

Przygotowanie

15 min

Gotowanie

25 min

Porcje

9

Trudność

Średni

Makroskładniki (na porcję)

Kalorie

290

kcal

Tłuszcze

27g

70-75%

Białko

6g

20-25%

Węglowodany

5g

5-10%

Składniki

  • 1Masło120 g
  • 2Czekolada gorzka (min. 85% kakao)100 g
  • 3Jajka3 szt.
  • 4Erytrytol lub inny słodzik keto100 g
  • 5Mąka migdałowa120 g
  • 6Kakao w proszku30 g
  • 7Proszek do pieczenia1/2 łyżeczki
  • 8Sólszczypta
  • 9Orzechy włoskie (opcjonalnie)50 g

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż formę kwadratową (ok. 20x20 cm) papierem do pieczenia.

  2. 2

    W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

  3. 3

    W misce ubij jajka z erytrytolem na puszystą masę (około 3-4 minuty).

  4. 4

    Powoli wlej przestudzoną mieszankę masła i czekolady do jajek, cały czas mieszając.

  5. 5

    W osobnej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i sól.

  6. 6

    Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia.

  7. 7

    Jeśli używasz orzechów, posiekaj je i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.

  8. 8

    Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.

  9. 9

    Piecz przez 20-25 minut. Brownie powinno być wilgotne w środku - nie przesusz!

  10. 10

    Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na 9 kawałków.

Wskazówki

  • Aby sprawdzić, czy brownie jest gotowe, wbij wykałaczkę - powinna wyjść lekko wilgotna, ale nie z surowym ciastem.
  • Brownie będzie smaczniejsze po całkowitym ostygnięciu, a nawet po schłodzeniu w lodówce.
  • Możesz podawać z malinami lub innymi owocami leśnymi o niskiej zawartości cukru.
  • Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.