Panna Cotta Keto
Delikatny kremowy deser z wanilią i polewą z owoców leśnych, przygotowany bez dodatku cukru.

Przygotowanie
10 min
Gotowanie
10 min
Porcje
4
Trudność
Łatwy
Makroskładniki (na porcję)
Kalorie
320
kcal
Tłuszcze
30g
70-75%
Białko
4g
20-25%
Węglowodany
6g
5-10%
Składniki
- 1Śmietanka kremówka 36%500 ml
- 2Erytrytol lub inny słodzik keto40 g
- 3Żelatyna w proszku10 g (1 łyżka)
- 4Woda zimna50 ml
- 5Ekstrakt waniliowy1 łyżeczka
- 6Maliny świeże lub mrożone150 g
- 7Borówki50 g
- 8Erytrytol do polewy20 g
Przygotowanie
- 1
Namocz żelatynę w zimnej wodzie i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia.
- 2
W rondelku podgrzej śmietankę z erytrytolem, mieszając do rozpuszczenia słodzika. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- 3
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- 4
Dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
- 5
Przelej mieszankę do 4 szklanek lub miseczek i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
- 6
Przygotuj polewę: w małym rondelku podgrzej maliny z erytrytolem, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż owoce zmiękną i utworzą sos.
- 7
Odstaw sos do ostygnięcia, a następnie schłodź w lodówce.
- 8
Przed podaniem polej każdą panna cottę sosem malinowym i udekoruj świeżymi borówkami.
Wskazówki
- •Możesz dodać skórkę z cytryny do śmietanki dla dodatkowego aromatu.
- •Sprawdź, czy erytrytol całkowicie się rozpuścił, aby uniknąć ziarnistej tekstury.
- •Jeśli wolisz gładką polewę, przetrzyj sos malinowy przez sitko, aby usunąć pestki.
- •Deser można przygotować nawet 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem.