Panna Cotta Keto

Delikatny kremowy deser z wanilią i polewą z owoców leśnych, przygotowany bez dodatku cukru.

Panna Cotta Keto

Przygotowanie

10 min

Gotowanie

10 min

Porcje

4

Trudność

Łatwy

Makroskładniki (na porcję)

Kalorie

320

kcal

Tłuszcze

30g

70-75%

Białko

4g

20-25%

Węglowodany

6g

5-10%

Składniki

  • 1Śmietanka kremówka 36%500 ml
  • 2Erytrytol lub inny słodzik keto40 g
  • 3Żelatyna w proszku10 g (1 łyżka)
  • 4Woda zimna50 ml
  • 5Ekstrakt waniliowy1 łyżeczka
  • 6Maliny świeże lub mrożone150 g
  • 7Borówki50 g
  • 8Erytrytol do polewy20 g

Przygotowanie

  1. 1

    Namocz żelatynę w zimnej wodzie i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia.

  2. 2

    W rondelku podgrzej śmietankę z erytrytolem, mieszając do rozpuszczenia słodzika. Nie doprowadzaj do wrzenia.

  3. 3

    Zdejmij rondelek z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

  4. 4

    Dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.

  5. 5

    Przelej mieszankę do 4 szklanek lub miseczek i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

  6. 6

    Przygotuj polewę: w małym rondelku podgrzej maliny z erytrytolem, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż owoce zmiękną i utworzą sos.

  7. 7

    Odstaw sos do ostygnięcia, a następnie schłodź w lodówce.

  8. 8

    Przed podaniem polej każdą panna cottę sosem malinowym i udekoruj świeżymi borówkami.

Wskazówki

  • Możesz dodać skórkę z cytryny do śmietanki dla dodatkowego aromatu.
  • Sprawdź, czy erytrytol całkowicie się rozpuścił, aby uniknąć ziarnistej tekstury.
  • Jeśli wolisz gładką polewę, przetrzyj sos malinowy przez sitko, aby usunąć pestki.
  • Deser można przygotować nawet 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem.