Chipsy z awokado
Chrupiące chipsy z awokado pieczone w piekarniku z przyprawami. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych przekąsek.

Przygotowanie
10 min
Gotowanie
15 min
Porcje
2
Trudność
Łatwy
Makroskładniki (na porcję)
Kalorie
180
kcal
Tłuszcze
16g
70-75%
Białko
2g
20-25%
Węglowodany
3g
5-10%
Składniki
- 1Awokado (twarde, niedojrzałe)2 duże
- 2Oliwa z oliwek2 łyżki
- 3Sól morska1/2 łyżeczki
- 4Pieprz czarnydo smaku
- 5Papryka wędzona1/2 łyżeczki
- 6Czosnek granulowany1/2 łyżeczki
- 7Sok z limonki1 łyżka
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- 2
Wybierz twarde, niedojrzałe awokado - będą lepsze na chipsy niż miękkie.
- 3
Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
- 4
Pokrój awokado na bardzo cienkie plasterki (około 2-3 mm grubości) - możesz użyć mandoliny dla równych plastrów.
- 5
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz, paprykę wędzoną i czosnek granulowany.
- 6
Dodaj plastry awokado do miski z marynatą i delikatnie wymieszaj, aby każdy plaster był pokryty przyprawami.
- 7
Ułóż plastry awokado na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie, nie nakładając ich na siebie.
- 8
Piecz przez około 12-15 minut, aż chipsy staną się chrupiące i lekko zbrązowieją na brzegach. Obserwuj je uważnie, aby się nie przypaliły.
- 9
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze - chipsy stwardnieją jeszcze bardziej podczas stygnięcia.
- 10
Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 dni (choć najlepsze są świeżo przygotowane).
Wskazówki
- •Kluczem do chrupiących chipsów jest użycie twardych, niedojrzałych awokado.
- •Plastry powinny być bardzo cienkie i równej grubości - mandolina będzie tu bardzo pomocna.
- •Możesz eksperymentować z przyprawami - dobrze sprawdzi się też curry, chili czy zioła prowansalskie.
- •Jeśli chipsy nie są wystarczająco chrupiące po ostygnięciu, możesz włożyć je ponownie do piekarnika na kilka minut.
- •Skrop gotowe chipsy odrobiną soku z limonki tuż przed podaniem dla świeższego smaku.