Chipsy z awokado

Chrupiące chipsy z awokado pieczone w piekarniku z przyprawami. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych przekąsek.

Chipsy z awokado

Przygotowanie

10 min

Gotowanie

15 min

Porcje

2

Trudność

Łatwy

Makroskładniki (na porcję)

Kalorie

180

kcal

Tłuszcze

16g

70-75%

Białko

2g

20-25%

Węglowodany

3g

5-10%

Składniki

  • 1Awokado (twarde, niedojrzałe)2 duże
  • 2Oliwa z oliwek2 łyżki
  • 3Sól morska1/2 łyżeczki
  • 4Pieprz czarnydo smaku
  • 5Papryka wędzona1/2 łyżeczki
  • 6Czosnek granulowany1/2 łyżeczki
  • 7Sok z limonki1 łyżka

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  2. 2

    Wybierz twarde, niedojrzałe awokado - będą lepsze na chipsy niż miękkie.

  3. 3

    Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.

  4. 4

    Pokrój awokado na bardzo cienkie plasterki (około 2-3 mm grubości) - możesz użyć mandoliny dla równych plastrów.

  5. 5

    W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz, paprykę wędzoną i czosnek granulowany.

  6. 6

    Dodaj plastry awokado do miski z marynatą i delikatnie wymieszaj, aby każdy plaster był pokryty przyprawami.

  7. 7

    Ułóż plastry awokado na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie, nie nakładając ich na siebie.

  8. 8

    Piecz przez około 12-15 minut, aż chipsy staną się chrupiące i lekko zbrązowieją na brzegach. Obserwuj je uważnie, aby się nie przypaliły.

  9. 9

    Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze - chipsy stwardnieją jeszcze bardziej podczas stygnięcia.

  10. 10

    Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 dni (choć najlepsze są świeżo przygotowane).

Wskazówki

  • Kluczem do chrupiących chipsów jest użycie twardych, niedojrzałych awokado.
  • Plastry powinny być bardzo cienkie i równej grubości - mandolina będzie tu bardzo pomocna.
  • Możesz eksperymentować z przyprawami - dobrze sprawdzi się też curry, chili czy zioła prowansalskie.
  • Jeśli chipsy nie są wystarczająco chrupiące po ostygnięciu, możesz włożyć je ponownie do piekarnika na kilka minut.
  • Skrop gotowe chipsy odrobiną soku z limonki tuż przed podaniem dla świeższego smaku.