Kulki serowe z boczkiem
Kremowe kulki serowe z chrupiącym boczkiem i ziołami. Idealna przekąska na imprezę lub wieczorny głód.

Przygotowanie
15 min
Gotowanie
5 min
Porcje
4
Trudność
Łatwy
Makroskładniki (na porcję)
Kalorie
210
kcal
Tłuszcze
18g
70-75%
Białko
10g
20-25%
Węglowodany
2g
5-10%
Składniki
- 1Ser śmietankowy typu Philadelphia200 g
- 2Ser cheddar tarty100 g
- 3Boczek wędzony100 g
- 4Szczypiorek2 łyżki posiekanego
- 5Czosnek1 ząbek
- 6Papryka wędzona1/2 łyżeczki
- 7Pieprz czarnydo smaku
- 8Orzechy włoskie posiekane50 g
- 9Nasiona słonecznika2 łyżki
Przygotowanie
- 1
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni do chrupkości. Odstaw na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- 2
W misce wymieszaj ser śmietankowy i tarty cheddar.
- 3
Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, paprykę wędzoną i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
- 4
Dodaj usmażony i ostudzony boczek (zostaw trochę do posypania). Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
- 5
Włóż masę serową do lodówki na 30 minut, aby nieco stężała i łatwiej było formować kulki.
- 6
Na talerzu wymieszaj posiekane orzechy włoskie, nasiona słonecznika i pozostawiony boczek.
- 7
Zwilżonymi dłońmi formuj z masy serowej kulki wielkości orzecha włoskiego.
- 8
Obtaczaj każdą kulkę w mieszance orzechów, nasion i boczku.
- 9
Ułóż gotowe kulki na talerzu i schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.
- 10
Podawaj jako przekąskę z wykałaczkami lub jako dodatek do deski serów.
Wskazówki
- •Możesz przygotować kulki dzień wcześniej - będą jeszcze smaczniejsze po przeniknięciu smaków.
- •Zamiast orzechów włoskich możesz użyć migdałów lub pekanów.
- •Dla ostrzejszego smaku dodaj szczyptę chili lub pieprz cayenne.
- •Kulki serowe świetnie komponują się z krakersami z siemienia lnianego jako przekąska keto.
- •Możesz dodać suszone zioła takie jak oregano czy tymianek dla bardziej złożonego smaku.