Kulki serowe z boczkiem

Kremowe kulki serowe z chrupiącym boczkiem i ziołami. Idealna przekąska na imprezę lub wieczorny głód.

Kulki serowe z boczkiem

Przygotowanie

15 min

Gotowanie

5 min

Porcje

4

Trudność

Łatwy

Makroskładniki (na porcję)

Kalorie

210

kcal

Tłuszcze

18g

70-75%

Białko

10g

20-25%

Węglowodany

2g

5-10%

Składniki

  • 1Ser śmietankowy typu Philadelphia200 g
  • 2Ser cheddar tarty100 g
  • 3Boczek wędzony100 g
  • 4Szczypiorek2 łyżki posiekanego
  • 5Czosnek1 ząbek
  • 6Papryka wędzona1/2 łyżeczki
  • 7Pieprz czarnydo smaku
  • 8Orzechy włoskie posiekane50 g
  • 9Nasiona słonecznika2 łyżki

Przygotowanie

  1. 1

    Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni do chrupkości. Odstaw na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  2. 2

    W misce wymieszaj ser śmietankowy i tarty cheddar.

  3. 3

    Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, paprykę wędzoną i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

  4. 4

    Dodaj usmażony i ostudzony boczek (zostaw trochę do posypania). Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.

  5. 5

    Włóż masę serową do lodówki na 30 minut, aby nieco stężała i łatwiej było formować kulki.

  6. 6

    Na talerzu wymieszaj posiekane orzechy włoskie, nasiona słonecznika i pozostawiony boczek.

  7. 7

    Zwilżonymi dłońmi formuj z masy serowej kulki wielkości orzecha włoskiego.

  8. 8

    Obtaczaj każdą kulkę w mieszance orzechów, nasion i boczku.

  9. 9

    Ułóż gotowe kulki na talerzu i schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

  10. 10

    Podawaj jako przekąskę z wykałaczkami lub jako dodatek do deski serów.

Wskazówki

  • Możesz przygotować kulki dzień wcześniej - będą jeszcze smaczniejsze po przeniknięciu smaków.
  • Zamiast orzechów włoskich możesz użyć migdałów lub pekanów.
  • Dla ostrzejszego smaku dodaj szczyptę chili lub pieprz cayenne.
  • Kulki serowe świetnie komponują się z krakersami z siemienia lnianego jako przekąska keto.
  • Możesz dodać suszone zioła takie jak oregano czy tymianek dla bardziej złożonego smaku.