Zapiekanka z cukinii i mozzarelli

Prosta zapiekanka z plastrów cukinii, mozzarelli i sosu pomidorowego. Szybka i sycąca kolacja keto.

Zapiekanka z cukinii i mozzarelli

Przygotowanie

15 min

Gotowanie

20 min

Porcje

2

Trudność

Średni

Makroskładniki (na porcję)

Kalorie

320

kcal

Tłuszcze

24g

70-75%

Białko

18g

20-25%

Węglowodany

8g

5-10%

Składniki

  • 1Cukinia2 średnie
  • 2Ser mozzarella200 g
  • 3Passata pomidorowa200 ml
  • 4Czosnek2 ząbki
  • 5Cebula1 mała
  • 6Oliwa z oliwek2 łyżki
  • 7Bazylia świeża1 garść
  • 8Oregano suszone1 łyżeczka
  • 9Parmezan tarty2 łyżki
  • 10Sól i pieprzdo smaku

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 180°C).

  2. 2

    Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (około 0,5 cm grubości).

  3. 3

    Rozłóż plastry cukinii na papierze do pieczenia, posól i pozostaw na 10 minut, aby oddały nadmiar wody. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj sos: drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie do zeszklenia.

  5. 5

    Dodaj passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

  6. 6

    Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy. Na dnie rozprowadź cienką warstwę sosu pomidorowego.

  7. 7

    Układaj naprzemiennie warstwę plastrów cukinii, plasterki mozzarelli i sos pomidorowy.

  8. 8

    Ostatnią warstwą powinien być ser. Posyp całość tartym parmezanem.

  9. 9

    Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

  10. 10

    Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.

Wskazówki

  • Odciśnięcie cukinii z nadmiaru wody jest kluczowe, aby zapiekanka nie była wodnista.
  • Możesz dodać do sosu odrobinę czerwonego wina dla głębszego smaku.
  • Dla bardziej wyrazistego smaku użyj sera typu Gouda zamiast części mozzarelli.
  • Zapiekankę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 24 godzin przed pieczeniem.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj do sosu szczyptę płatków chili.