Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym

Delikatny filet z łososia w kremowym sosie śmietanowo-koperkowym. Podawany z brokułami na parze.

Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym

Przygotowanie

10 min

Gotowanie

20 min

Porcje

2

Trudność

Średni

Makroskładniki (na porcję)

Kalorie

490

kcal

Tłuszcze

36g

70-75%

Białko

32g

20-25%

Węglowodany

5g

5-10%

Składniki

  • 1Filet z łososia400 g (2 porcje)
  • 2Śmietanka 30%200 ml
  • 3Masło20 g
  • 4Koperek świeży1 pęczek
  • 5Czosnek2 ząbki
  • 6Sok z cytryny1 łyżka
  • 7Brokuł1 średni
  • 8Sóldo smaku
  • 9Pieprz białydo smaku
  • 10Oliwa z oliwek1 łyżka

Przygotowanie

  1. 1

    Filety z łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw solą oraz pieprzem z obu stron.

  2. 2

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek.

  3. 3

    Połóż filety skórą do dołu i smaż przez około 4-5 minut, aż skóra będzie chrupiąca.

  4. 4

    Przewróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na bok.

  5. 5

    Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez 30 sekund, uważając, aby się nie przypalił.

  6. 6

    Wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

  7. 7

    Dodaj sok z cytryny, drobno posiekany koperek (zachowaj trochę do dekoracji), sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę.

  8. 8

    W międzyczasie podziel brokuł na różyczki i gotuj na parze przez około 5-7 minut, aż będzie al dente.

  9. 9

    Włóż filety łososia z powrotem do sosu, podgrzewaj przez minutę.

  10. 10

    Podawaj łososia polanego sosem śmietanowo-koperkowym z brokułami na parze. Posyp pozostałym koperkiem.

Wskazówki

  • Wybieraj świeże filety z łososia o intensywnym różowym kolorze i bez zapachu ryby.
  • Nie przesmaż łososia - powinien być delikatnie różowy w środku.
  • Jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, możesz dodać łyżeczkę serka śmietankowego typu Philadelphia.
  • Brokuły możesz zastąpić szparagami lub cukinią, aby zachować niską zawartość węglowodanów.
  • Danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane, ale można je przechowywać w lodówce do 2 dni.