Keto pancakes kokosowe

Puszyste placuszki kokosowe bez mąki, słodzone erytrytolem. Podawane z masłem i syropem bez cukru.

Keto pancakes kokosowe

Przygotowanie

10 min

Gotowanie

10 min

Porcje

2

Trudność

Średni

Makroskładniki (na porcję)

Kalorie

310

kcal

Tłuszcze

28g

70-75%

Białko

8g

20-25%

Węglowodany

5g

5-10%

Składniki

  • 1Mąka kokosowa60 g
  • 2Jajka4 szt.
  • 3Mleko kokosowe120 ml
  • 4Erytrytol2 łyżki
  • 5Proszek do pieczenia1/2 łyżeczki
  • 6Ekstrakt waniliowy1/2 łyżeczki
  • 7Sólszczypta
  • 8Olej kokosowy2 łyżki
  • 9Masłodo podania
  • 10Syrop bez cukrudo podania

Przygotowanie

  1. 1

    W dużej misce wymieszaj mąkę kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

  2. 2

    W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy.

  3. 3

    Połącz składniki suche z mokrymi i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej mleka kokosowego.

  4. 4

    Odstaw ciasto na 5 minut, aby mąka kokosowa wchłonęła płyny.

  5. 5

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej kokosowy.

  6. 6

    Nakładaj ciasto łyżką na patelnię, formując małe placuszki (około 2-3 łyżki ciasta na placek).

  7. 7

    Smaż przez około 2-3 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, a spód będzie złocisty.

  8. 8

    Ostrożnie przewróć placuszki i smaż przez kolejne 1-2 minuty.

  9. 9

    Podawaj ciepłe z masłem i syropem bez cukru.

Wskazówki

  • Mąka kokosowa bardzo chłonie płyny, więc jeśli ciasto jest zbyt gęste, śmiało dodaj więcej mleka kokosowego.
  • Placuszki kokosowe są delikatniejsze niż tradycyjne, więc przewracaj je ostrożnie.
  • Możesz dodać jagody lub maliny do ciasta - zawierają mniej węglowodanów niż inne owoce.
  • Placuszki można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić na dłuższy czas.