Omlet z awokado i serem feta

Puszysty omlet z dojrzałym awokado, serem feta i świeżymi ziołami. Idealne śniadanie keto bogate w zdrowe tłuszcze.

Omlet z awokado i serem feta

Przygotowanie

5 min

Gotowanie

10 min

Porcje

1

Trudność

Łatwy

Makroskładniki (na porcję)

Kalorie

420

kcal

Tłuszcze

35g

70-75%

Białko

22g

20-25%

Węglowodany

4g

5-10%

Składniki

  • 1Jajka3 szt.
  • 2Awokado dojrzałe1/2 szt.
  • 3Ser feta30 g
  • 4Masło klarowane1 łyżka
  • 5Szczypiorek1 łyżka
  • 6Sólszczypta
  • 7Pieprz czarnydo smaku

Przygotowanie

  1. 1

    Rozbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie roztrzep widelcem lub trzepaczką.

  2. 2

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło klarowane.

  3. 3

    Wylej roztrzepane jajka na patelnię i delikatnie mieszaj przez pierwsze 30 sekund.

  4. 4

    Gdy omlet zacznie się ścinać, przestań mieszać i pozwól mu się delikatnie ściąć od spodu.

  5. 5

    Pokrój awokado w kostkę i rozkrusz ser feta.

  6. 6

    Gdy spód omletu będzie ścięty, ale wierzch jeszcze lekko płynny, posyp jedną połowę omletu awokado i serem feta.

  7. 7

    Złóż omlet na pół, zakrywając nadzienie i delikatnie dociśnij.

  8. 8

    Gotuj jeszcze przez około 1 minutę, aby ser lekko się ogrzał.

  9. 9

    Przełóż omlet na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki

  • Możesz dodać odrobinę śmietanki do jajek, aby omlet był jeszcze bardziej puszysty.
  • Sprawdź, czy awokado jest dojrzałe - powinno lekko uginać się pod naciskiem.
  • Zamiast sera feta możesz użyć koziego lub innego ulubionego sera.
  • Omlet najlepiej smakuje świeżo przygotowany, nie zaleca się jego przechowywania.